Η Κινέζικη πολεμική τέχνη στην πιο παραδοσιακή και αυθεντική της μορφή. Το WU SHU σήμερα προκαλεί και μυεί προσελκύοντας όλο και πιο πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλλου δίνοντάς τους υψηλή τεχνική δομή, εκγύμναση του σώματος και ψυχική ισοροπία.
Το WU SHU είναι υποψήφιο ολυμπιακό άθλημα, αναγνωρισμένο με κρατικές ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκεται στα αθλητικά πανεπιστήμια της Κίνας.
Τα τρία πρόσωπα του WU SHU είναι το Ναν Τσουάν (νότια γραθιά), Τσάνγκ Τσουάν (βόρεια γροθιά) και Ταϊ τσι Τσουάν (εσωτ. γροθιά), που έχουν βασική, μεσαία και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Επίσης περιέχει φόρμες με ή χωρίς παραδοσιακά όπλα.
Αγωνιστικά υπάρχουν δύο κατηγορίες: TAO LU (αξιολόγηση της εκτέλεσης προκαθορισμένων φορμών), SAN SHOU (αγώνας πλήρης επαφής με προστατευτικά μέσα και ειδικούς κανονισμούς)
Το μαχητικό σπορ San Shou σε πολλούς γνωστό ως Sanda, είναι το επίσημο άθλημα πλήρης επαφής του μοντέρνου WU SHU και καλλιεργείται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία WU SHU (IWUF) ανά τον κόσμο.
Το San Shou μεταφράζεται ως «χέρι χωρίς όρια» και αναφέρεται στην ελεύθερη πάλη. Οι κανόνες του συστήματος σχεδιάστηκαν σύμφωνα με την πιο ακριβή προσομοίωση πραγματικής μάχης και οι αγώνες San Shou τελούνταν σε μια ανυψωμένη πλατφόρμα που ονομάζεται « Lei Tai». Ιστορικά τη συναντάμε στην Κίνα αιώνες πίσω, όπου εκεί γίνονταν οι αγώνες πρόκλησης, αγώνες χωρίς κανόνες μόνο με γυμνά χέρια ή με όπλα, που συχνά κατέληγαν στο θάνατο ή σε σοβαρό τραυματισμό.
Το μοντέρνο San Shou αναπτύχθηκε σε άθλημα το 1960 από την κυβέρνηση της Κίνας. Για να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό στυλ Κουνγκ Φου, ανατέθηκε στους μεγάλους δάσκαλους από όλη την Κίνα, να ενσωματώσουν την τεράστια κληρονομιά των Πολεμικών Τεχνών της Κίνας μέσα σε ένα σύστημα από κανόνες, το οποίο διαφορετικά στυλ το ολοκληρώνουν.
Επίσης προστέθηκε προστατευτικός εξοπλισμός για να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο ή κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Οι κανόνες του επιτρέπουν γροθιές, λακτίσματα, ανατροπές, πτώσεις που προέρχονται από την παραδοσιακή εφαρμογή των Πολεμικών Τεχνών της Κίνας. O αθλητής μπορεί να κερδίσει τον αγώνα με νοκ άουτ ή στα σημεία.
Πόντους επίσης κερδίζουν και τεχνικές σύμφωνα με την αποτελεσματικότητά τους. Οι αγώνες είναι 3 γύροι των 2 λεπτών, με διάλλειμα 1 λεπτό σε κάθε γύρο.
Το Tai Nui είναι ένα σύγχρονο, φιλοσοφικό και αρκετά σύνθετο σύστημα Kung Fu. Εχει ινδο-κινέζικη προέλευση και το δημιούργησε ο Λιβανέζος Sijo Jean Chakib El Khoury στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Το Tai Nui είναι μία σύνθετη εσωτερική πολεμική τέχνη καθώς περιλαμβάνει τεχνικές από διάφορα συστήματα Kung Fu, χτυπήματα σε ζωτικά σημεία, διάφορες τεχνικές ζώων, διαλογισμό, αρκετά ακροβατικά στοιχεία καθώς και πολλές τεχνικές αυτοάμυνας.
Περιέχει 8 στάσεις, 4 άμυνες, 5 γροθιές και 25 κλωτσιές ενώ όλες οι στάσεις είναι εμπνευσμένες από κινήσεις ζώων, όπου υπάρχουν ξεχωριστές φόρμες για κάθε ένα. Το σύστημα ασχολείται τόσο με την ινδική όσο και με την κινέζικη φιλοσοφία και ψυχολογία και τις διδαχές του Bodidarma (Tamo).
Είναι ένα από τα πιο πλήρη και αρκετά δύσκολο σύστημα πολεμικών τεχνών που απαιτεί σκληρή εκπαίδευση και πειθαρχία.